DSC03485Zondag 7 oktober 2012 vertrokken wij om 08:45 richting Amersfoort. Andre van de Weerd was zo vriendelijk om ons naar het station te brengen, er rijden op zondag zo vroeg geen bussen. Om 9:00 komen wij op Schiphol aan en kunnen wij inchecken. Wij zien al meerdere OAD reizigers , zouden die ook naar Vietnam gaan? Tegen 12 uur kunnen wij aan boord en de reis kan beginnen.

Foto's van Vietnam:
http://www.boschker.net/piwigo/index.php?/category/222
Foto's van Cambodja:
http://www.boschker.net/piwigo/index.php?/category/378

Na 12 uur vliegen met de goede verzorging van Malaysia Airlines landen wij op Kuala Lumpur. Na een pauze van ongeveer 3 uur vliegen wij door naar Hanoi.

In Hanoi wacht de reisleider ons op. Hij heet Truong en spreekt Nederlands en dat voor een Vietnamees, knap hoor. Als iedereen er is gaan wij naar de bus, in de bus krijgen wij onze eerste kennismaking met het verkeer van Vietnam.

Wat rijden er hier veel scooters en in Hanoi is het verkeer een grote chaos voor ons westerlingen. Alles en iedereen rijdt er door elkaar, links en rechts van de weg. Het maakt niet uit waar je rijdt als je er maar komt. Als je wilt oversteken moet je door de scooters heen laveren en dat lukte!

De scooter is het vervoermiddel bij uitstek. Alles wordt er mee vervoerd. Pa en ma zitten op de scooter en hebben dan elk een kind voor zich. Op een scooter kun je zelfs 16 kratten bier meenemen, probeer dat maar in een luxe auto mee te krijgen.

Na aankomst in het hotel gingen wij naar een restaurant bij een druk kruispunt voor een drankje, maar vooral om het verkeer gade te slaan. Hier werd ook het programma van de komende weken doorgesproken en werden de nodige tips gegeven.

Hierna gingen wij met de groep eten. Het eten in Vietnam is goed en lekker, veel kleinere hapjes. Het hele menu wordt bijna gelijktijdig op tafel gezet. De Vietnamezen houden ervan om alles door elkaar te eten.

Na het eten lekker naar bed, na een lange reisdag en nacht.

3e dag 09/10/2012

Na het ontbijt gaan wij met de bus naar een pilaartempel. Deze wordt vaak bezocht door jonge stellen, die wachten op een kindje. Hierna bezochten wij het Mausoleum van Ho Chi Minh.

Daarna gingen we naar de Tempel van Literatuur gebouwd in 1070, tijdens de Ly dynastie, ter ere van de Chinese filosoof Confucius .De tempel deed dienst als opleidingsinstituut voor toekomstige mandarijnen. Het tempelcomplex is gebouwd naar het voorbeeld van de oorspronkelijke Tempel van Confucius in de Chinese stad Qufu.

De lunch hadden wij in een restaurant op de 12 verdieping met een buitenlift sommigen vonden dit eng. De lunch was in buffetvorm, het leek wel een wok restaurant, zo groot en druk.

Na de lunch gingen we naar het Hoan Kiemmeer ofwel het Meer van het Geretourneerde Zwaard.

In het meer is de Thap Rua of de Schildpadtoren gebouwd, een kleine pagode. Op een eiland in het noordelijke uiteinde is de Den Ngoc Son of Jadebergtempel. Deze tempel is bereikbaar via een rode houten boogbrug, de The Huc of Zonnestraalbrug. In de tempel wordt een reuzenschildpad bewaard.

's Avonds met de groep gegeten.

4e dag 09/10/2012

Wij verlaten Hanoi en gaan richting Halong Bay. Onderweg stoppen wij even om de rijstvelden en het oogsten van rijst van dichtbij te zien. Henk heeft nog even geoefend.

In Halong gaan wij op een tender boot. Deze brengt ons naar de boot (Jonk) waar wij overnachten. Wij varen met de jonk richting de Hang Sung Sot, een prachtige grot met veel stalactieten en stalagmieten. Wel erg toeristisch er waren vele bezoekers.

Een man van onze groep heeft daar een hartaanval gekregen en is van daaruit naar het ziekenhuis gebracht. Later is hij overgebracht naar Hanoi. Hij heeft daar nog een stent geplaatst gekregen. Helaas is hij toch overleden. Dit hoorde ik in Cambodja.

De stemming op de boot was in mineur. Ook de bemanning was door dit voorval getroffen. Het diner was tot in de top verzorgd en smaakte voortreffelijk.

5e dag 11/10/2012

Wij reizen van Halong Bay richting vliegveld in Hanoi en eten daar wat en wij vliegen naar Hue.

Aan de stoeltjes langs de straat is te zien, dat de mensen daar al iets meer ruimte hebben, de stoeltjes zij groter dan in Hanoi. Het leven op straat gaat gewoon door.

Wij overnachten in Mondial hotel en het ontbijt is heerlijk op 9e verdieping op een buiten terras.

6e dag 12/10/2012

Wij gaan met de bus naar een aantal kloosters, een voor mannelijke en een voor vrouwelijke monniken. Hier worden weeskinderen opgevangen en opgeleid tot monnik.

Onderweg koopt Truong fruit en bloemen voor de ceremonie voor Jan. Na de ceremonie eten wij in het klooster. Weer was de maaltijd erg lekker en goed verzorgd.

Hierna bezochten wij de keizerlijke tombe en de citadel. De citadel is grotendeels verwoest tijdens de oorlog.

's Avonds in het hotel nog een glaasje gedronken. Barry stootte per ongeluk een flesje bier om met als gevolg dat de glasplaat van het tafeltje barstte. Dit gaf enige consternatie.

7e dag 12/10/2012

Vandaag gaan we met de trein van Hue naar Da Nang, een rit van ongeveer uur. De trein had vertraging dus moesten we wachten in de wachtkamer. Het perron loopt zo over naar de spoorrails, als je niet oppast loop je zo op het spoor.

Met de trein passeren wij de zgn. Wolkenpas, verder hebben wij mooi uitzicht over de kuststrook.

In Da Nang bezoeken wij een museum voor Champakunst. Ook hiervan is weer veel verloren gegaan tijdens de oorlog. Er zijn wel beelden terug gevonden allen onthoofd.

Verder gereisd met de bus naar Hoi An. Hoi An is een gezellig stadje. Wij verblijven in een Resort, en krijgen een kamer met een geweldig hemelbed, dat is opgemaakt met bloemen. In de stad hebben we een lekkere salade gegeten. Voor Ellen en Francis hebben we schoenen laten maken.

8e dag 13/10/2012

Na het ontbijt maakten wij een fietstocht in de buurt van Hoi An, onder leiding van een plaatselijke gids. De Vietnamezen, en dan vooral de dames, willen graag een blanke huid, sommigen maken hun gezicht zelfs wit. De gids, een dame, heeft dan ook alles bedekt, blouse met lange mouwen, lange broek en sokken speciaal voor teenslippers. Wij daarentegen fietsen in korte broek en t-shirt, maar wel met goede zon bescherming.

De tocht ging langs dorpjes en rivier. De omgeving is erg groen met af en toe wat bloemen. Het weer was perfect, strak blauwe lucht.

Na een korte drank pauze gingen wij met de boot terug nar Hoi An. Onderweg zagen we een man, die zich in een soort rieten tobbe voortbewoog op het water. We zagen vissers, die demonstreerden hoe zij de netten uitgooien en weer binnen halen. Dit alles was wel een beetje georganiseerd.

Henk was ziek en is in de middag naar bed gegaan. Francis is de stad ingelopen met andere groepsleden.

De Japanse brug in Hoi An viel een beetje tegen. De markt daarentegen is zoals overal levendig.

De laatste vis wordt verhandeld.

's Avonds heeft Francis de schoenen op gehaald en regenjassen gekocht.

9e dag 15/10/2012

Wij verlaten Hoi An een half uur later dan gepland. Onze gids had zich verslapen.Wel duizendmaal excuses van hem. Wij hadden een lange tocht voor de boeg. 290 Kilometer en dan te bedenken dat de wegen niet zo goed zijn. Vaak kan er maar 50 kilometer per uur gereden worden. Onderweg stoppen wij bij het monument voor het bloedbad van My Lai in Son bij Quang Ngai. De bevolking in dit gebied zou sympathie hebben getoond voor de Vietcong, In vier uur tijd voltrok zich hier een slachting door Amerikaanse troepen o.l.v. luitenant William Galley. Er werden 500 mensen gedood. De helft was vrouw en kind. De luitenant werd veroordeeld voor moord. Hij is echter later bij hoger beroep vrij gesproken.

Hier hebben we wat rondgekeken, erg indrukwekkend. De huizen van My Lai waren nagebouwd of er was alleen een fundering gemaakt.

Wij rijden verder voor een lunchstop, op de rotonde voor het restaurant ligt gewoon rijst op de weg om te drogen, alle verkeer kan er zomaar overheen rijden. Wat wij onderweg al niet zien. Mais, cassave en gras lag er  te drogen. Langs de weg vind je lintbebouwing, een aaneenschakeling van krotten van woningen. Als je maar een dak boven je hoofd hebt voor de regen. De mensen leven voornamelijk buiten. Zij zijn ook niet erg van het opruimen. Er ligt veel rommel en vuil langs de weg. Het landschap laat veel rijstvelden en grasvelden zien. In de rijstvelden lopen de buffels en er zijn opvallend veel witte reigers.

Truong vertelt onderweg over de gewoontes in Vietnam als iemand gaat trouwen. Hij noemt het de trouwe dag. De sterrenbeelden moeten bij elkaar passen anders gaat het niet goed. Het jaar waarin je geboren bent is ook belangrijk. Voor ons was het dat de horoscopen botsten.Francis is water en Henk is vuur. De geboortejaren maken alles weer goed. 1952 Is het geboortejaar van de draak en 1949 dat van de buffel. Dit past goed bij elkaar. Zo wordt er alles aan gedaan om een trouwerij door te laten gaan.

De torens, gebouwd tijdens de Champa regime, hebben we bezocht. Het koninkrijk Champa groeide in 4 e eeuw na Christus uit tot een machtig koninkrijk dankzij zeehandel. Het gebied strekte zich uit van het midden tot het zuiden van Vietnam. Na 1000 jaar na Christus werd dit weer ingenomen door de Vietnamezen. Nu resten er nog slechts enkele tempels en torens in de heuvels van zuidelijk Midden – Vietnam. De toren die wij bezochten was gerestaureerd met nieuwe stenen erg jammer.

Er vloog een hele groep vleermuizen uit de toren en het rook er niet erg fris. Intussen werd het al donker. Vlug naar beneden lopen voor het echt donker werd. In een half uur tijd is het donker.

Om 18:30 kwamen wij aan het hotel aan zee.

In het hotel gegeten en later op het panorama dak een drankje gedronken, met uitzicht op de zee. Jammer dat het dan al zo vroeg donker was.

10e dag 16/10/2012

Wij vertrekken naar Na Trang.

De reis loopt vlotjes, Truong zorgt voor koffie en een koekje (koekje erbij dat had hij wel geleerd). Verder had hij een lekkere banaan en een stukje pomelo. De pomelo's zijn echt heel groot, soms een beetje droog.

Tijdens de bustocht genieten we van wij mooie vergezichten langs de kust, mooie baaien en rotsen en een blauwe zee.

Na Trang is een badplaats met veel hotels en een lang strand. Heerlijk even langs het strand gewandeld.

's Avonds hebben we iets gegeten in de stad en zijn vroeg naar bed gegaan. De volgende ochtend moesten wij weer vroeg op en dat in de vakantie.

11e dag 17/10/2012

Vanuit Na Trang reden wij naar Dalat een bergdorp op 1500 meter hoogte. Onderweg hebben we het grootste Boeddhabeeld gezien en wij bezochten we een koffieplantage. Vietnam is het tweede export land voor koffie in de wereld.

In de bus vertelde Truong over de begrafenis ceremonie in Vietnam. Een zoon is heel belangrijk in Vietnam. Als je geen zoon hebt tel je eigenlijk niet mee. Een zoon moet, als zijn vader is gestorven, het lijk na 2 of 5 jaar weer opgraven. Dit gebeurt dan in de nacht. De kist wordt geopend en de botten worden gewassen en opnieuw in een keramisch kistje gelegd en opnieuw begraven in het familiegraf. De familiegraven kun je midden op een rijstveld vinden, vaak op hun eigen grond.

In Dalat wordt veel groente en bloemen verbouwd. Dit gebeurt zowel in volle grond op terrassen en in kassen. Er zijn ontzettend veel kassen.

De temperatuur in Dalat is heel gunstig zo tegen 25 graden, even een verademing. Hier kun je heerlijk wandelen. In Dalat bezoeken wij een oude bergbewoner, hij vertelt hoe zij in de bergen leven en hoe zij aan voedsel en drinken kwamen. Wij dronken er rijstwijn.

12e dag 18/10/2012

Wij gaan weer naar een tempel, een boeddhistische leerschool. Hierna gingen we met de stoeltjeslift naar de watervallen.

Tot slot een bezoek gebracht aan het Gekke Huis, het is een bizar huis en overal nisjes en trappetjes, je kunt er goed verdwalen. Het huis is gebouwd door architect Dr. Dang Viet Nga, dochter van Truong Chinh, een vooraanstaand lid van de Communistische Partij, die in 1986 korte tijd alleen secretaris was. Aan het huis wordt nog steeds gebouwd als er weer geld is.

De middag rond het meer gelopen en wat gegeten bij lokale mensen groente pannenkoek, erg lekker.

Wat een spektakel bij de trappen, iedereen zit hier illegaal eten te verkopen, maar als de politie komt is alles in een paar seconden weg. En als de politie weg is staat alles zo weer op zijn plek en de handel gaat rustig verder.

13e dag 19/10/2012

Wij rijden 's morgens vroeg, om 07:30, richting Ho Chi Minh stad. Een lange rit. Onderweg zien wij thee en koffie plantages. Bij een theeplantage, aan de overkant van de straat, Doerian gegeten. Wat stinkt deze vrucht. De smaak is wel aardig. Onderweg zien wij dat de koffieoogst is begonnen de bonen liggen op de weg of voor het huis te drogen.

De buschauffeur die altijd keurig rijdt kreeg een bekeuring omdat hij over een doorgetrokken streep reed na lang achter een vrachtauto gezeten te hebben. Uiteindelijk ging Truong met de pet rond en hebben wij de bekeuring betaald. Om 19:00 uur komen wij aan in het hotel, alleen nog gegeten in de buurt van het hotel.

14 e dag 20/10/2012

Wij brengen een bezoek aan de Cu Chi tunnels. Dit 250 km lange gangenstelsel vormde een grote Vietcong basis tijdens de Vietnamoorlog. Zo waren er commandoposten, keukens, poliklinieken, leslokalen, wapenfabrieken en woonkwartieren.

De originele tunnels zijn erg smal, er zijn enkele tunnels breder gemaakt voor de toeristen. Na het bezoek aan de tunnels was er een theepauze bij de thee hebben we gekookte cassave met kruiden gegeten.

Onderweg nog een rubberplantage bekeken.

De lunch was deze keer in een buitentuin in Ho Chi Minh stad, erg gezellig, mooi en lekker.

Na de lunch een bezoek aan het oorlogsmuseum gebracht. Hier wordt je niet vrolijk van. Wat een ellende zie daar.

Nog een bezoek aan de kerk, een kopie van de Notre Dame, gebracht en het postkantoor bekeken.

Nadien een uurtje shoppen op de markt. Een waar walhalla voor kopers en verkopers.

Voor het eten zijn we naar een waterpoppentheater geweest. Het was leuk om te zien, knap hoe deze mensen dat doen.

De volgende dag lezen wij in de krant dat het theater nog maar nauwelijks bestaansrecht heeft. Het theater is eigenlijk bedoeld als een vorm van kennisoverdracht aan analfabeten, en is dus eigenlijk achterhaald.

15e dag 21-10/2012

Wij gingen richting de Mekongdelta. Onderweg stoppen wij bij de Heilige Stoel van Cao Dai, een tempel voor alle geloven, wel zo gemakkelijk.

Wij vervolgen de weg naar Vingh Longh. Hier gaan wij met de toeristenboot over de Mekong rivier.

Op het water is veel handel. Wat we zien is een drijvende markt. Aan de stok, een soort mast, kun je zien wat er op de betreffende boot verkocht wordt. Het product hangt boven in de stok.

Later zijn we met drie personen in een kleinere boot gestapt.Wij kregen zelfs een Vietnamees hoed op, dat was ook wel nodig ,de zon was goed aanwezig. Zo werden we door een dame door de delta gepunterd.

Later voeren we met de toeristenboot naar een eiland, waar wij een heerlijke lunch kregen. Olifanten oren vis. Wij kregen even een workshop hoe wij de spring rols kunnen maken. Een prima locatie om te eten. Terug met de boot naar de haven.

Met de bus over de snelweg terug naar Ho chi Minh stad. Onderweg voor het eerst echt regen gehad een flinke bui. Dit was ook de laatste avond voor hen, die niet naar Cambodja gingen. Gezamenlijk gegeten in restaurant Palace.

16e dag 22/10/2012

Wij vertrekken om 07:30 richting Phmon Phen. Onderweg stoppen wij bij een koffiebar, hier woont de zus van Kim Phuc, bekend van de world press foto van een meisje dat naakt verbrand weg rent na een napalm bombardement in Trang Bang. Kim woont nu in Canada. Haar zus liet ons een film  over haar zien en zij had verschillende fotoalbums ter inzage. Kim kampt nog dagelijks met pijn ten gevolge van de brandwonden.

Inmiddels zijn wij bij de grens met Cambodja aangekomen. Wij moeten uit de bus en de koffers moeten wij meenemen, want in Cambodja krijgen wij een andere bus met chauffeur en een toegevoegde Cambodjaanse gids. Eerst moet het visum geregeld worden. Dit kost ook weer smeergeld en dan regelt men het snel. Als dit geregeld is, gaan we door de douane controle, pascontrole, met duimafdrukken, en last but not least temperatuur controle.

Wij staan op Cambodjaanse bodem en kunnen met een andere bus verder. Onderweg zien wij veel rijstvelden, veel natte velden en huizen (krotten) gebouwd op palen. Dit gebied staat in het regenseizoen onder water.

Wij zien varkens die vervoerd worden achter op de scooters. Ze liggen ruggelings op bamboestokken, met wat bladeren op de buik, vastgebonden. Aan de stokken kunnen dan ook nog kippen hangen.

Wij wachten voor de pont, hier wordt ook weer van alles verkocht. Er is handel op de markt en er wordt langs de wachtende voertuigen gevent. Gebraden vogeltjes en spinnen. Er hingen ook gevilde vogeltjes, die nog leefden, te wachten om gebraden te worden. Verder slakjes, schildpadden, sprinkhanen en torretjes.

Naast ons stond een busje waar normaal 10 personen in zitten, zaten er nu wel 30 mensen in en op het dak nog eens 6 mensen die zich vast hielden met een touw.

Om ongeveer 14:15 kwamen wij in Phnom Penh aan.

Het Juliana hotel lag aan een kant in een beetje slechte buurt. Wat een slechte weg en wat een rommel op straat. Er lag gewoon veel vuilnis op straat. Bergen zooi.

Het was weer even wennen aan de drukte van het verkeer. Je kunt nauwelijks oversteken. Het voetgangers oversteekpunt was wel op groen alleen het verkeer reed gewoon door. Dus maar tussen het verkeer door laveren.

Wij kregen een flinke hoosbui op ons hoofd. We hebben geschuild bij een eettentje waar wij iets te eten hebben gekocht. Een eettentje is niet wat wij daaronder verstaan. Het is een kraampje, op het trottoir, met een zeil erboven, waar eten wordt verkocht.

Vandaag hebben we pas van Truong gehoord dat Jan is overleden in Hanoi. Het is niet duidelijk waarom hij hiermee heeft gewacht tot we in Cambodja waren.

17e dag 23/10/2012

Wij kunnen uitslapen. Wij vertrekken om 8:30 naar de Tuoi Sieng museum van de Rode Khmer.

Hierna hebben we een bezoek gebracht aan de Killing Fields, ongeveer 15 kilometers buiten de stad.

Na de lunch gaan wij naar het koninklijk paleis en de zilveren Pagode. De zilveren Pagode heeft een vloer van zilver, elke tegel weegt 1 kilo en er liggen ongeveer 2000 tegels. De vloer was wel bedekt met tapijt om slijtage te voorkomen. Er staat een gouden boeddha met ontzettend veel diamanten.

Het Paleis zien wij alleen aan de buitenkant. De oude koning is gestorven en er zijn ontzettend veel mensen die hem een laatste groet willen brengen. De belangstellenden worden, al staande, in open busjes gebracht.

18e dag 24/10/2012

Wij gaan naar Siem Reap. Wij zien veel lotusbloemen en stoppen even voor de foto. Wij komen bij een plek waar gedroogde vis wordt verkocht. De gids laat ons er een beetje van proeven. De vis is erg droog. Het ziet er ook erg houterig uit.

Later een plasstop bij een lokale markt met veel fruit, en allerlei spinnen, etc. De gids kocht wat gefrituurde sprinkhanen. Francis heeft hier een klein stukje van geproefd. Het smaakte als uitgebakken spekjes.

Later bij de lokale bevolking gestopt en de kinderen snoepjes en spulletjes van het hotel gegeven.

De kinderen ogen erg jong en klein. Een jongen van 12 jaar leek wel 8 jaar. De oorzaak is toch een gebrek aan goed voedsel.

Bij het enigste wegrestaurant tijdens de reis hebben wij de lunch gehad. Er zat een groep Engelsen en die maakten mij toch een herrie.

Tegen 16:00 uur kwamen bij bij hotel Somadevi aan. Lekker even gezwommen in het ruime zwembad. Siem Reap is een rustige stad. Even op adem komen, lekker relaxen zo de laatste dagen.

19e dag 25/10/2012

DSC04871Na het ontbijt gaan wij naar de tempels van Angkor. Dit is een hele serie tempels, die daar in de Angkor tijd gebouwd zijn door de diverse heersers van toen. Het is ondoenlijk om al die tempels in een dag te bezoeken. Wij bezochten de Angkor Thom met de 54 vierkoppige torens, de door bomen overwoekerde Ta Phrom tempel en de vrouwentempel Bantneay Srei. Later toen de zon goed stond hebben wij Angkor Wat bezocht. Een beetje reisleider let ook op de fotografische aspecten van de reis.

Dit alles is in 1900 herontdekt, voorheen was het een verloren stad in de jungle. Voor Angkor hadden wij een plaatselijke gids. Hij sprak duidelijker Engels dan de vorige gids in Phnom Penh, die had een eigen engelse uitspraak. Het was er wel warm, het was heerlijk om na al het tempelgeweld, terug in het hotel even te gaan zwemmen.

20e dag 26/10/2012

Wij rijden de stad uit en bezoeken een dorpje waar huizen op palen staan. Het lijken wel op schuren op palen. Armoedige schuren dan wel. De bewoners leven daar zonder iets van luxe. De kinderen en volwassen waren maar wat blij met de toiletspullen die wij gaven.

Hierna een bezoek aan het Torie Sap meer. Op het meer ligt een drijvend dorp. Er is een school en een kerk. Hier is ook een krokodillenfarm. Nadat de kinderen op school zijn geweest komen zij roeiend naar huis, in schooltenue, witte blouse en blauwe broek of rok.

Wij zagen nog dames aan het werk, zij verzamelen waterplanten en hiervan maken zij hangmatten.

21e dag 27/10/2012

Een dag voor ons zelf. Wij gaan naar het Nationaal museum. Francis voelt zich niet lekker. Ze gaat na de lunch even naar bed. Henk is nog wezen wandelen in de buurt. Ook hier was het erg rommelig en de wegen waren slecht. Heel anders dan in het toeristische centrum, met de oude markt. Daar zij de straten schoon en is het erg druk.

Voor de laatste hebben we samen met de groep gegeten in het restaurant tegenover het hotel. Het afscheidsetentje. Henk had een heerlijke ananas met heel veel slagroom, als toetje.

22e dag 28/10/2012

Wij vertrekken richting vliegveld en nemen de vlucht naar Kuala Lumpur. Dit is 3 uur vliegen.

In Kuala Lumpur moesten wij 8 uur wachten. Wij hebben met Janny en Barry een paar boompjes geklaverjast. De tijd ging hierdoor snel.

Om 23:55 Aziatische tijd vliegen wij naar Amsterdam.

23e dag 29/10/2012

Wij komen om 6:30 aan op Schiphol. Brr wat is het koud in Nederland. Wij hebben wel dagen nodig gehad om aan de kou te wennen.

Wij zien terug op een erg mooie reis. Zeer de moeite waard en erg leerzaam. Het overlijden van Jan blijft onlosmakelijk in herinnering, wanneer wij terug denken aan deze reis.

TPL_BACKTOTOP