De Joomla 3.10 naar 4.0.5 conversie.

Joomla is het cms(content management system) wat ik gebruik, sinds phpnuke ermee gestopt is. Joomla gaat nu overschakelen naar een nieuwe versie. je kunt niet zomaar opwaarderen naar die nieuwe versie, want die ondersteunt de vorige versie niet. Dus moet er een conversieslag gemaakt worden. De conversie methodes, zoals je die op internet kunt vinden werkten niet voor mij. Het verwijderen van het “Ice Future” thema van Hotthemes werkte niet. Of dit komt omdat dit thema al lang niet meer ondersteund wordt door Hotthemes en in wezen niet meegegroeit is met Joomla, weet ik niet.

Voor mij was dit reden genoeg om met Joomla 4 vanaf een schone lei te beginnen. In grote lijnen komt dat neer op:

Een nieuwe virtuele server aanmaken
Xen op Opensuse gebruikt om de nieuwe vm(virtuele machine) aan te maken vanaf een .iso bestand. Omdat de huidige Opensuse Leap 15.3 server prima werkt ben ik nu ook weer daarmee begonnen. Als eerste werd dit natuurlijk een testomgeving.

Een operating system installeren
Door de vm vanaf een .iso aan te maken heb je meteen het OS(operating system) geïnstalleerd.

Een Joomla 4 thema zoeken en installeren
Na veel zoeken op het internet naar gratis opensource thema’s voor Joomla 4.0, ben ik uitgekomen bij Sj basic4 van Smartaddons. Bij dit thema komt meteen Joomla 4 mee. Apache wordt natuurlijk de webserver met mariadb als database server.

De data van de oude website naar de nieuwe server kopiëren
Dit onderdeel bestaat uit twee delen nl:

  1. De piwigo foto server
    Deze data bestaat uit bestanden en een database. Dit kon allemaal 1 op 1 gekopieerd worden.
  2. De joomla server
    Dit is hoofdzakelijk conversie van de Joomla 3.10 data naar de Joomla 4.0 database. Hiervoor moest eerst in de nieuwe server de menu en artikelenstructuur worden aangebracht. De verwijzingen naar en de grootte van de foto’s heb ik aangebracht door de uitvoer van de oude database te filteren. Om over te schakelen naar de nieuwe artikelenstructuur heb ik een conversietabel gemaakt. Dit alles is gedaan door een script te schrijven in de programmeertaal Perl.

De live server maken.
Dit heb ik gedaan door de testserver te klonen. Uiteraard moeten dan een paar aanpassingen gedaan worden, zoals b.v. server- en apache configuratie.

Tot slot
Zo kunt U nu de nieuwe website van ons bekijken en bewonderen. Uiteraard moest er hier en daar nog wat bijgeschaafd worden. Van het gekozen thema voor de site wordt maar een klein gedeelte gebruikt. Wij zijn trots op de nieuwe frisse uitstraling.

TPL_BACKTOTOP